onsdag 10 december 2014

Sockersuget i hjärnan

I hjärnan finns ett område som driver oss att äta söta och stärkelserika livsmedel. Forskarna har nu hittat mekanismen bakom detta. Forskare från Imperial College London studerat hur glukos, som finns i tillsatt socker men är också byggstenen i stärkelse, påverkar hjärnan.

"Våra hjärnor är starkt beroende av glukos för energi," skriver studiens huvudförfattare Dr James Gardiner i ett pressmeddelande. Tidigare under människans utveckling var det svårt att hitta glukos, så människan har en djupt rotad preferens för glukosrika livsmedel och att söka dem.


Forskarna sökte efter enzymet glukokinas hos råttor eftersom det är ansvarig för att upptäcka glukos i levern och bukspottskörteln. Det finns även i hypotalamus, ett område i hjärnan där bl a matintag och sömn regleras. Efter 24 timmar fasta, ökade glukokinas kraftigt i råttornas hypotalamus. När de sedan matades med vanlig mat och livsmedel med mycket glukos, ökade mängden glukokinas i deras hypotalamus, och råttorna åt mer glukosrik mat än vanlig mat. När glukokinas minskade i deras system, åt de mindre glukosrik mat.

Genom att räkna ut hur man styr den nyupptäckta mekanismen involverad i sockersuget, kanske man kan minska suget med ett piller.

Folk har sannolikt olika nivåer av detta enzym. För vissa människor, fungerar det kanske bättre att äta mer kolhydratrik mat i början av en måltid som ett sätt att ladda detta system, vilket innebär att de äter mindre totalt sett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar