onsdag 16 september 2015

Äpplen och tomater ger starkare och bättre muskler

Med stigande ålder blir musklerna svagare, men i en ny studie kan ha funnit hur man återställer den förlorade styrkan. Forskare från University of Iowa har hittat en förening som finns i tomater och äpplen och som kan stänga av ett protein som ansvarar för musklers åldrande. 

Forskarna upptäckte att ursolsyra i äppelskal och tomatidine som finns i gröna tomater motverkade förlust av muskelmassa som följd av naturligt åldrandet genom att stänga av proteinet ATF4. Detta protein påverkar gener som är inblandade det gradvisa sönderfallet av muskler hos äldre.

Forskarna gjorde upptäckten genom att studera möss som åt en kost bestående av ursolsyra eller tomatidine. När forskare senare uppmätta mössens muskelmassa, fann de att möss som åt båda föreningarna ökade muskelmassan med 10 procent och muskelstyrkan med 30 procent, vilket motsvarar värden hos en yngre mus.

söndag 13 september 2015

Koppling mellan kondition och hjärnfunktion

Åldrande förknippas med försämrat minne och hur snabbt vår hjärna bearbetar information. Tidigare forskning har funnit att vältränade äldre har en bättre verkställande funktion i hjärnan, som hjälper till med resonemang och problemlösning.

En ny studie bekräftar detta samband mellan hjärnaktivering, kondition, och exekutiva funktioner hos äldre.

"Previous studies have shown that there's a relationship between cardiorespiratory fitness and behavioral performance in older adults. Other studies have looked at cardiorespiratory fitness and brain function, but really linking all three of those hasn't been quite been done as explicitly as we did in this paper," säger en av forskarna bakom studien.

Forskarna undersökte hjärnor och kondition hos 128 personer i åldrarna 59-80. Med funktionell magnetisk resonanstomografi (fMRI), fann forskarna att vissa regioner i hjärnan aktiverades mer när personer utförde två samtidiga uppgifter jämfört med en enda uppgift.


Enligt forskarna var syftet: "... because it's a measure of executive function, which is required for multiple cognitive processes, such as working memory, task management, coordination, and inhibition. We know that as people age, executive function declines, so we found that with higher cardiorespiratory fitness, you can enhance executive function performance behaviorally as well as executive function-related brain activation."

Det visade sig att förbindelserna mellan kondition och högre exekutiva funktioner delvis kan förklaras genom aktivering i två områden av hjärnan som kallas ACC och SMA.

Forskarna analyserade områden i hjärnan som aktiverades medan deltagarna fyllde i två uppgifter, och fann att ACC / SMA-aktivering förknippades med bättre kondition. Det är ett viktigt område för högre hjärnfunktioner, såsom konflikthantering och multitasking.

Forskarnas slutsats är att vi kan förbättra vår hjärnhälsa genom konditionsträning och att det blir viktigare när vi blir äldre.

torsdag 10 september 2015

Den perfekta penisen

En ny studie visar att kvinnor föredrar en penis som är något över genomsnittet, men det varierar beroende på sammanhang och relation. Denna upptäckt har gjorts tack vare 3D-utskrifter. Forskarna skrev ut erigerade penisar i olika storlekar och testade dem på olika kvinnor. Det visade sig att preferenserna varierade.

I studien, som nyligen publicerades i tidskriften, PLoS One, har forskare från University of California, Los Angeles och University of New Mexico använt 3D-utskrifter av penisar för att uppskatta kvinnornas preferenser.

Det verkar klart att kvinnor föredrar en penis som är lite större än genomsnittet. Men storleken varierade som en följd av kvinnors relationer.



Forskare skrev ut 33 olika sorters penisar. En genomsnittlig erigerad penis är 15 cm lång och 12,5 cm i omkrets. Penisarna lades sedan i olika korgar och 75 kvinnor fick välja två - en penis som vore bra för en partner och en penis för en one-night stand.

Det visade sig att kvinnorna valde en penis som var 16 cm lång med en omkrets på 12 cm till en partner och en 16,25 cm lång med en omkrets på 12,7 cm för en one-night stand.

Kvinnors preferenser för både relationstyper var något större än den genomsnittliga storleken, och ännu lite större vid one-night stand. Det kanske beror på komfort på lång sikt med en partner, medan en one-night stand ger mer njutning om den avviker något från genomsnittet.

onsdag 9 september 2015

LSD som bot mot ångest?

Sedan några år har det kommit flera studier som visar att psykedeliska droger som LSD har positiv påverkan för personer som lider av psykisk sjukdom. Psykedeliska droger minskar självmordstankar och psykiskt lidande. En annan studie, som publicerades 2013, drog slutsatsen att LSD har varaktiga hälsofördelar för psykisk hälsa.

Forskarna upplever dock ett problem med moralism och att droger sammankopplas med hippies och överdoser. Men det kanske håller på att förändras. I en ny studie, som publicerades i Canadian Medical Association Journal (CMAJ), granskades flera studier med psykedelia och forskarna drog slutsatsen att dessa är oerhört viktiga inom psykoterapi.

“The re-emerging paradigm of psychedelic medicine may open clinical doors and therapeutic doors long closed,” säger Dr Evan Wood, professor i medicin och ordförande vid University of British Columbia, i ett pressmeddelandet.

“Continued medical research and scientific inquiry into psychedelic drugs may offer new ways to treat mental illness and addiction in patients who do not benefit from currently available treatments,” skriver forskarna.

Även American Psychological Association abnser att fördelarna med illegala droger uppväger eventuella risker, inte minst för personer som lider av dödliga sjukdomar.